Savi Etsi Lendav Tsirkus 2

Nii. Esimene vaatus/skets on (õnneks õnnelikult) läbi ja reklaamipausi ajal on hea vahekokkuvõtet teha. Mis siis valesti läks, Edgar? (Sest isegi konspiratsiooniteooriaid - NSVL taastamine ja muidu Eesti tükkhaaval (vene) rahale mahamüümine mittearvestades ei kuulunud selline lõpp(vahe)tulemus Etsi plaanidesse.)
variant 1. parempoolsed tõmbasid Edgarile koti pähe. Vaevalt küll (kreisiraadio, tiit vähi poolt püütud kala nasaalhäälega). reformarid ja co võivad endale kaks nädalat vastu rinda taguda, et just nende kandidaat (õiglus, rahva tahe, bla bla) võidutses aga reaalses elus polnud neil lõpptulemuse osas rohkem mõjuvõimu kui imikul kakahäda ajastamises. RE jõuetust näitab ilmekalt kellega istutakse valitsuses (mille peale Unzip deklameeriks enneolematut tänapäeva poliitikute "koostööd" ja "tegusust" valitsuse tasandil, mistõttu kõik muudkui tõuseb).
variant 2. "teised" olid süüdi. Ets süüdistab riigikohust, Villu valimiskomisjoni, mõlemad korraga ajakirjandust. Selle kohta võib öelda esiti kahte asja: 1. kerameestel pole mune, et aumehelikult kaotada ja 2. nagu inglased ütlevad - "it takes two to tango". Kedagi ju tegelikult ei huvita, kes mudaloopimist alustas, aga kõik teavad, et muda loobiti mõlemalt poolt. Siin väita, et süüa ei saand kuna "kärss on kärnas ja maa külmunud" on pehmelt öeldes HALE!
variant 3. tööõnnetus. see võib nii olla sest lõppeks sai Ilves ju ainult 1-2 häälelise võidu. Kui Sauelt ja Loksalt oleks valimiskogusse tulnud "õiged" valijamehed, siis võibolla oleks jäänud üks hääl puudu. Mine tea. Aga need on vaid oleksid. Kui Edgar kodus rahulikult järgi mõtleks, siis ta ilmselt tuleks välja sellise teooriaga. Väidan, et puhtsüdamlik ülestunnistus tooks talle punkte juurde, eriti kui pidada silmas viie kuu pärast toimuvaid riigikogu valimisi. Vastupidiselt paljudele arvajatele, pole Ets sugugi nii loll kui ta välja paistab ja tal oleks piisavalt nutti, kuidas see kaart õigesti välja käia. Aga ma ütlesin "KUI ta kodus RAHULIKULT järgi mõtleks" - tõenäoliselt me sellist stsenaariumi täitumist ei näe: Ungari näidet ja Ärapanija soovitust järgides: valetada tuleb lõpuni!
variant 4. strateegilised möödalaskmised. ma arvan, et see on õige vastus ja mitte ainult sellepärast, et mulle meeldib strateegia. Esiteks, kui vaadata seisu, mis keskil oli käes Jaanuaris, siis saab iga võhikki aru, et see on suurepärane: nii nagu valitsust ei saa teha ilma keskita, ei ole ka presidenti riigikogus võimalik valida ilma keskita. Kesk on äsja võitnud suhteliselt ülekaalukalt kohalikud valimised, nii et ka omavalitsustes, alates Tallinnast on seis hea. Rahaprobleemi ka pole, sest ärimehi kes õla alla panevad, leiab igasugustele projektidele. Kuid nagu ütles üks kommentaator (usun, et see oli presidendivalimiste riigikogu vooru ETV otseülekande ajal, üks nendest kommentaatoritest, täpselt ei mäleta kes) on Etsil kalduvus eduseisus hakata vigu tegema. Näiteks viimaste riigikogu valimiste võitja oli ju KE ning arvestades Arno presidentuuri pidanuks esmalt valitsuse moodustamine Etsile ülesandeks tehtama. Küsite, kus siin Edgari süü oli - vastan: sel ajal kui kesk veel valimisvõitu tähistas, oli teisel poolel juba valitsus koos. Kes ees, see mees.
Mis oli siis see strateegiline viga? Võiks arvata, et Arno kera pakti garandina näiteks või tavaline keski propaganda/demagoogia või silmakirjalik "presidendiotsimise ümarlaual" osalemine. Põhimõtteliselt võiksid need asjad või veel paljud teised igaüks selle 1-2 valijameest Ilvese kasuks otsustama pöörata. Kuid sellisel juhul tuleks asja vaadata tööõnnetuse (variant 3) seisukohalt. Ja taktikaliselt nii mõnedki neist käikudest olid kindlasti kahjulikud. Suurem möödalaskmine aga oli kaudse lähenemise (indirect approach) vahetamine otsese lähenemise (direct approach) vastu. Võin huvilistele soojalt soovitada Lidell Hart'i raamatut "Strategy" kus autor kirjeldab kõiki maailma sõjaajaloo olulisemaid lahinguid, kus strateegia mängis olulist rolli. Puhtalt militaarne raamat, mille nimi võiks vabalt olla ka strategy 101. Lahing lahingu järel kirjeldab Hart, kuidas suured väejuhid nagu Caesar, Aleksander, Napoleon jt. (tegelikult kuni WWII välja, aga nii kaugele ma pole veel lugemisega jõudnud) võitsid lahingutes nende omadest märksa suuremaid vägesid, mitmel puhul ka veretult või väheseid kaotusi kandes. Ja üksteise järel jätkuvad nende võidud seni, kuni arvatakse ennast olevat piisavalt tugev, et minna otsepealetungile, mis reegline lõpeb kaotusega (kuna tihti nende vastane, olles väiksem, on teadlikult või kogemata kasutanud kaudset lähenemist).
In Layman's terms, "Kes pärast naerab, naerab paremini" jt. Eesti vanasõnad. Ehk siis teisisõnu: Ets käis oma kaardi(d) liiga vara (strateegia) (pluss võibolla vales järjekorras (taktika)) välja ehkki see viimane pole nii oluline - veel augustis räägiti, et keral on ligi 200 valijameest..
Ühest küljest võikski uskuda kõlama jäänud loogikat: kui ma karjun kõvasti, et mul võit käes, siis mõned teisedki poogivad ennast minu kui võitja külge ja seda kindlam võit on. Kui natuke mõelda, siis töötab see ka vastupidi - tean inimesi, kes joovad Pulsi lihtsalt selleks, et Saku ja A le Coq on juba niigi tegijad. Ilmselt oma suure käraga peletati paar valijameest teise leeri samasuguse mõttega: Valin teise, et ülekaal nii suur poleks - ja ootamatult tuli võit hoopiski Ilvesele. Selline on kord juba teatud eeldustele (et vastaspool mängib ettearvatavalt) rajatud otsese lähenemise tulemus - saadakse vasta näppe. Seda võiks nimetada ka Reiljani sündroomiks - s*tt teenindus, lahmimine, klientidest või rahva arvamusest mittehoolimine ei ole pikas perspektiivis elujõuline. Pange tähele, kuidas varsti, kui majandus enam 12% aastas ei kasva jäävad ellu poed, automüüjad ja kindlustusmaakerid, kes rajavad oma äri millelegi kindlale - näiteks töökus, kompetentus ja kliendi huvidest lähtuv teenindus. "Pill tuleb pika ilu peale" ütleb vanasõna. [vahelepõikena võiks kommentaarida, et siiani on kesk teinud kaudse lähenemise osas head tööd: arvestatakse suurtoetajate (toob raha) ja vaeste (toob hääli) huvidega. samas on eelduseks, et vaesed inimesed on ühtlasi vanad (pensionärid). tegelikkuses on asi 15 aastaga edasi läinud, iive on kohati juba positiivne, pensionäriks on saanud toonased keskealised ja enam mitte-nii-lõdvalt demagoogiaga nõustuvad kodanikud]
Toon näite ka positiivse poole pealt: Andrus Veerpalu (Mati Alaver) on hea näide kaudsest lähenemisest (ei ole ainult sõjas ja poliitikas kasutatav). Kas olete kunagi näinud, et Veerpalu oleks kroonika esikaanel ajakirjanikuga mullivannis, kus ta räägib kui täkkesse on läinud ettevalmistus ja millise maja ta medalite eest saadava preemiarahaga ostab? Ei ole ja selleks on oma põhjus: medal pole enne taskus, kui kõik mehed on finishis. või jalgpallikeeles: siis kui paks mees viimast korda vilistab.

Aga paks mees pole veel vilistanud ja mäng läheb peatselt uue hooga lahti ja kui tsiteerida Nägija Reiljani, siis mis juhtub: midagi ei juhtu. kera valetab täpselt sama näoga edasi, sest tagasiteed siin pole, eriti mis puudutab Rahaliitu, nemad on ennast ülekaalukalt nurka mänginud. enne valimisi hakkama nägema ennenägematut mudamaadlust reformi ja kera vahel ja märtsi lõpus istume taas fakti ees, et ninasarvikud ja oravad on kõik lõbusasti koos valitsuses. õnneks jääb alati võimalus, et Ets omaenese ja teiste lõbuks liialt pöördesse läheb ja mingi sigadusega hakkama saab. Aga nagu näha juuresolevalt pildilt, on ninasarvikul väga paks nahk ja tagaajamisest väljub Ets alati võitjana. (Operile selgituseks, et kuigi ninasarvik on stardikiirenduses koba, kompenseerib ta selle oma tohutu massiga, mis lõpuks hoo sisse saades lihtsalt kõik ettejääjad armutult laiaks litsub).

loe ka Savi Etsi Lendav Tsirkus

Kommentaarid

Populaarsed postitused