Päikesekuningas Ansipi valitsus

aka kokkuvõte. ehkki vahepeal on vett ohtralt merre voolanud, siis lõpuks otsustasin asja purki panna ja kommentaarida valimistulemusi. ennustus (tegelik) KE 36 (28); RE 25 (31); IRL 16 (19); Roh 10 (6); SDE 8 (10); RL 6 (6)- mida sellest kõigest järeldada? lühidalt võiks öelda, et kõige hullemat ei juhtunud, ja Kesk peab vähemalt esialgu asju kõrvalt vaatama, rahvaliidu osas läks ka täppi ja sotsid said õnneks paar kohta rohkem. samuti sai KERE oma punktid peaaegu kätte 61 (59) ehk siis mõningane osa valis sama mündi kulli asemel kirja - quelle différence!
vahepeal toimunud lehmakauplemisest võiks välja tuua RE üsna taktikaliselt kavala käigu roheliste kaasamisest, mis lõpuks osutuski väikseks iludusvõistluseks SDE ja roheliste vahel (maailmavaateliselt oleks RE+IRL+ROh märksa loogilisem kolmikliit), mille "võitsid" leplikumad ja üsna väheste valikutega sotsid (kaks valimist puldi juurest kõrvale jääda, eriti pärast seda kui juhtfiguur on ilma vastutasuta ära antud oleks olnud veel halvem valik). Ilmselt võib selle nükke lugeda kogenud läbirääkimisorava atoneni teeneks.

seis mängulaual ja järgmised käigud

et mitte liiga laskuda poliitika käänulistele radadele vaid proovida strateegia valdkonda jääda, siis praegu on just paras aeg järgmiseid panuseid teha.
Esiteks torkab kohe silma, et ansipil on õnnestunud panna kokku ehtne päikesekuninga valitsus ja olenevalt vaataja meelestatusest võib see olla nii hea kui ka kehv. kõigepealt headest külgedest - ansip on toonud valitsusse uusi nägusid, mis iseenesest on hea näitaja - eks järelkasvu peaks iga juht oma üheks prioriteediks seadma. samuti kui me vaatame prantsuse ajalugu, siis ehkki päikesekuningas ehk Louis XIV oli ka oma aja kohta paras diktaator (L'Etat - c'est Moi!), mille pärast teda hiljem on kõvasti naeruvääristatud, siis prantsuse majandus ja eriti kultuur lõi tema ajal õitsele, samuti oli ta võimul uskumatud 72 aastat, mis on saavutus omaette. ja üks võimalik stsenaarium on, et Eestil läheb ka järgmise nelja aasta jooksul paremini kui teistel ning ehkki ansipi osalust oleks raske tõestada, oleks seda veelgi raskem ümber lükata - ise tegin, ise nägin, ise võitsin!
sama asi on aga ka selle valitsuse kõige suurem miinus. valitsus - see ongi ansip. kui lähemalt vaadata, siis valitsuses pole ühtegi tähtmängijat peale ansipi (sic!) Ets manööverdas ennast kõrgeimale võimalikule mudaloopimispositsioonile, mida KE omab, Laar töötab IRL kaevikutes välja salaplaane järgmiste valimiste võitmiseks ning Padar on aheldatud rahandusministeeriumi ähvardusega nad roheliste vasta välja vahetada, kui liialt lärmi tõstavad. samuti pole valitsuses atoneni, kõrvale jäid veel suure suuga veskimägi ning ergma, eiki nestor. samal ajal on valitsuses terve rida uusi/poliitilisel maastikul kogenematuid nägusid, keda ansipil on suhteliselt lihtne paika panna, samuti peaministri tööga mitte hakkama saanud partsi. jäävad veel kaks kogenud... ajakirjanikku! paeti välispoliitika, mida isegi välisvaatlejad peavad üsna heaks paistab silma ainult sellega, et ta ei paista silma ja seetõttu ka keegi ei mölise. ja endist kõige kriitilisemat raadioajakirjanikku just eriti poliitika osas on lihtsalt raske tõsiselt võtta kui mees eksib samade asjade vastu, mida ta 10a. tagasi maha tegi. aga see selleks. on üsna lihtne näha, et mis tahes valitsuse saavutusi on ansipil üsna kerge oma nimele kirjutada, seetõttu veelgi rohkem välja paista, veelgi rohkem inimestele meeldida ja populaarsuse varjus veelgi rohkem asju oma nimele kirjutada - tõeline päikesekuningas!
(võrdluseks ärimaailmast: kujutage ette, et sandor liive on EE juhatuse esimees ja oma alluvateks võtab kõik endast juhmimad totud, lihtsalt selle pärast, et ise parem välja paista? mitte ainult ei ole see lühinägelik vaid ka täiesti vastutustundetu).

sellel päikesekuninga asjal ongi üks aga - juhul kui eestil peaks lähiajal kehvasti minema hakkama. ja tegelikkus on selline, et praegu kui valitsus peaks midagi tegema, nad seda ei tee - ansipi sõnul on ju eesti majandus lausa virelemas ja kütet tuleb juurdegi panna - ja siis hiljem on juba hilja. kui see stsenaarium peaks käivituma lähima kahe aasta jooksul, siis ilmselt näeme enne jägmisi kohalikke valimisi veel kõva tulistamist nii KE tallinna mätta otsast kui ka IRL kaevikutest ja ilmselt lõpuks leitakse jälle süüdlane kusagilt mujalt - vastutus pasa kokku keeramise eest ja majanduskasvu eest on ju kaks ise asja! - ja kesk manööverdab ennast ilusti valitsusse - nemad on "valijate huvide nimel" oma tohutu arsenaliga ükskõik mis pasa ära seedima, nagu mingi trikimees kui vaja.

seega lühidalt on valikuvariandid sellised:
a)majandusel läheb hästi ja kogu maailma päikesevalgus saab osaks ansipile
b)majandusel ei lähe (enam nii) hästi ja sellest tekivad probleemid ning
b1.IRL ja sotsid neelavad kogu alanduse alla ja on hambad ristis lõpuni (ei usu - ei ole kuigi mõttekas, kui IRL tahab saada rohkem punkte järgmistel valimistel)
b2.RE ja IRL lähevad päriselt või näiliselt kaklema ja reform teeb uuesti diili keskiga, mis on kaks korda järjest hästi töötanud
b3.RE võtab vastutuse enda peale (seda tahaks mina näha kuidas ansip vastutust võtab)

lühidalt veel teistest erakondadest. ets on järjekordselt näidanud, kuidas ta on halb kaotaja ja ronis ikkagi linnapea pukki, et näidata kes tegelikult on peremees linnas (ja parteis), ehkki nädal varem oli seda eitanud. sellega tõmbas konkreetselt rattal vaiba alt ära. (võrdluseks: võitu toov kaudne lähenemine kus savisaare valitsuses oli ansip peaminister). IRL raskekahurvägi kas pretendeerib europarlamenti või tõesti hakkavad tänasest erakonda ehitama, siis see oleks küll teretulnud nähtus. sotsid loodetavasti saavad valitsuses mõne asjaga hakkama ka seekord, vastasel juhul võivad selle jokki ükskõik kuhu pista endale. Rohelistel on hea võimalus parlamendis kõigile valusaid küsimusi esitada, ma loodan, et nad seda ka teevad. rahaliidul on kaks reaalset võimalust, mis tuleb kokku kolmest erinevast võimalusest - esimene ja parim võimalus on liituda sotsidega, sest programm on neil suhteliselt sarnane ja 10000 liiget annaks sotsidele kõvasti rammu juurde, iseasi kui palju seal kvaliteetset materjali on. 0,6line võimalus on laiali minna ehk liituda keskiga. kuna see partei oleks liikmete arvult liiga suur, et koos püsida, jookseks paljud ilmselt teistesse erakondadesse üle. ja 0,4ne võimalus on edasi vegeteerida ja ilmselt peaksid nad midagi kardinaalselt ümber tegema, et üldse edasi eksisteerida - välja arvatud muidugi juhul, kui neil peaks lõpuks ikkagi avanema võimalus valitsusse trügida ja see variant, ehkki õhkõrn, on ikkagi olemas.

Kommentaarid

Populaarsed postitused