Peatükke uuest audiovisuaalsest Eesti ajaloo õpikust: Jüriöö ülestõus

[cut to old-school, time-worn black and white documentary, with fires lit up sequentially on hilltops in a pitch-black night. Caption: “Somewhere in Aestland” and then: “mingi 1343 aasta paiku äkki vä?” and sport commentator (but not lembitu kuuse) high-speed voice over]:

Tere! Siin Kose, siin Kloostrimetsa, siin ringrada. Kohe-kohe on algamas Jüriöö ülestõus Baltisaksa ordumeistrite vastu ja nagu näha juuresolevalt pildilt on viimased ettevalmistused kohe-kohe tehtud. Peagi on süüdatud viimased lõkked ja mäng Tuliste Eesti Meeste ja… Aga mis ma näen, juba ongi pall lahti mängitud ja grupp eesti mängumehi ründas kohe keskjoonelt Padise kloostrit. Üllatusrünnak tõi palju kahju ordumeeste võistkonnale, kes peavad nüüd meeskonnast välja praakima 28 surnud munka ja teisi saksa soost vasalle. Samal ajal on liivi ordu juba palli vastaste karistusalasse toimetanud... kuid hetkel ei huvita pall kedagi, sest käib kähmlus eesti kuningate ja ristirüütlite vahel. Jaa.. Nii, kuningad ongi tapetud ja ordumeister Burchard von Dreileberg tormab palliga tühja värava poole!! Ent see rünnak läheb ikkagi vett vedama, sest pall lendab üle põiklati. Seis on 28-4.

Pall pannakse uuesti mängu 11. mail ning rünnak jätkub samal ajal kahel rindel. Suurem talupoegade vägi on tulnud piirama nii Harjumaa kui Läänemaa piiskopi väravaaluseid. Eestlastele antakse võimalus nurgalöögiks, kuid Soome abivägi jääb hiljaks ning taas tehakse talupoegadega piltlikult öeldes üks null. Seis on samal ajal 39-344 liivlaste kasuks.. Sellisest seisust minnaksegi vaheajale.

Teiseks poolajaks on mõlemad pooled teinud hulgaliselt vahetusi. Viiburi foogt asendab 18ndal mail tapetud eestlasi, 26ndal mail aga algab Pihkva väe sissetung Tartu piiskopkonda, samal ajal kui 24. juulil piiravad saarlased Pöide linnuse väravaalust. 1344. a. veebruaris teeb Liivi ordu otsustava pealetungi Saaremaale ja hukkab saaremaa vanema Vesse ja teeb seisuks 39-345, mis jalgpallikeelde taandatuna on 1-9. 1345. aasta talvel kõlab lõpuks kohtuniku lõpuvile ja Jüriöö ülestõus on lõppenud Liivi ordu ülekaaluka 9-1 võiduga. Lisaks võitis ordumeeskond taanlastelt auhinnaks kolm linnust (Taani, Rakvere ja Narva) ning Mazda Mio. Liivi ordu järgmine vastane on Portugal eesotsas pallivõluri Figo, raffa lemmiku Nuno Gomezi ja geide lemmiku piiskop Christiano Ronaldoga. Siit stuudiost hetkel kõik, kohtumiseni.

[Adapteeritud Mailiis Ilusrand Reps-Raps-Rulli päevikust "Raseda mõtted Uuest Riiklikust Ainekavast - Maailm ja Mõnda: Minu Päev"]

Kommentaarid

Populaarsed postitused