huumor, kui.. Elu Andja!

ehk, miks 1. aprill naljakas polnud?

tegelt ma ütlen kohe ära, et ma vastust ei tea. ja üldse, ei tahakski hakata asja lahkama, vaid laseks lihtsalt vöö pealt sihtimata: mõttetu. ootan huviga inimeste kommendaari, kes esimesel aprillil südamest naeris. ok ok, jätame välja ETVs näidatud kreisiraadio kordused.
asjast. 1. aprill on teada ja tuntud kui tüngategemise või tillist tõmbamise päev, mis naljahammaste arvates pärineb... ee ...Prantsusmaalt! (kas see on tõsi või huumor, võid lugeda ntx wikipeediast). Igatahes legendi järgi olevat aasta ennevanasti alanud 1. aprillil ja kui aastavahetust hakati tähistama 1. jaanuaril, siis nende arvel, kes kalendrivahetust ei uskunud hakati oma ja teiste lõbuks nalja viskama. kuna seekord langes 1. aprill laupäevale, siis ausalt öeldes, ei viitsind uurida, kas või mis nalja siin sellega seoses tehti. Küll aga lugesin läbi suuremad Eesti meediakanalid (tõsi küll, neid pole just palju: Postimees, EPL, Delfi, Sportnet ja ETV Sport). Ja mida pole see on huumor. Naljapäeval vähemalt ootaks midagi teravamat, mida ajaleht ehk argipäeviti välja öelda ei söandaks. aga netu. Okei, mõni pealkiri oli paljulubav, näiteks nagu uudised Eesti-Inglise jalgpallimängu piletite või EPL ilmumise lõppemise kohta. Aga teostus ... Ma ei tea, võibolla ongi naljaloo eesmärk see, et keegi klikkab peale ja esimese reaga saab aru, et nali on aga milleks siis kogu see ülejäänd möla? vastan ise: kas selleks, et kõik aru saaks, et kindlalt on nali või siis hea näide kõigile kuidas "üle müüa". Usutav nali peaks vastama (ette) ära kõik kahtlused, mitte neid juurde tekitama, imho. Aga mis seal ikka, mina pole õppinud ajakirjanikuks niisamuti nagu ajakirjanik pole õppinud humoristiks ja seetõttu tuleb aru saada. Samas on minu arvates siin üks teine point: needsamad "huumoriajakirjanikud" kirjutavad kaks päeva hiljem sama lõdva randmega asjasse süvenemata ka kõigest muust, mis ümberringi toimub. See on isegi veel vähem naljakas.
Tegelt oli üks naljakas asi ka, mis uudisena vast paljusid ära ei petnud, aga üllatas sellega, et inimesed olid viitsinud vaeva näha. (või tõmba Delfi ajaleht siit) Ja see on minumeelest hea näitaja. Näiteks kas teate, et kõige rohkem vitamiine on apteegis?
Aga kuhu jäid tõeliselt teravad uudised? Sellised huumorikillud, mille tabamiseks oleks pidanud natuke mõtlema? Mäletan seda kui olin veel pätakas, kuulas iga normaalne eestlane korra nädalas meelejahutajat, mis läbi lillede või otse parodeeris nõukogude võimu. Naljakas oli ju ka. Ma ei näe küll mingit põhjust, miks praegu ei saa poliitilist huumorit teha. Näiteks kuhu jäid uudised:
  • reformierakond liitub keskerakonnaga
  • värskast hakatakse kaevandama teemante
  • isamaaliidu presidendikandidaat on tiit vähi
  • nokia ostab ebay (skype'i)
  • oleg gross on rikkuselt maailma 10. mees
  • tähismaa pani hommikul auto käima
  • šoti teadlastel õnnestus kloonida eelajalooline jänes
  • usa ja iraan leppisid kokku tuumarelvastuse kaasajastamises
  • jne.

Ofkoors kõigile ei pruugi need naljakad tunduda (mõni lihtsalt ei saa huumorist aru ka) aga vähemalt võib igaüks neist tõsi olla (kes ei mõika, miks esimene võiks tõsi olla, siis let me know i'll explain ;)

Nüüd võiks veel heietada, kuidas huumorivaegus on korrelatsioonis halva ilma, ansipi valitsuse, tallinna linnapea, prostitutsiooni ja üldise eesti majanduskasvuga, aga see jääks juba majandusastroloogide pärusmaale. Igatahes soovitan lugeda wikipeediast the best of april fools day nalju, millest üks näiteks räägib sellest, kuidas spagette puu otsas kasvatada.

ps. vaatamata sellele, et 1. aprill on selleks aastaks läbi, tehakse huumorit edasi. Nimelt teatasid Isamaaliit ja RP, et võtavad uueks nimeks Erakond Eesti Eest! Või oli see nüüd Edgari Eest? või Eesti Esimene Erakond Ema Eest Eestis? Mehed, marketingist olete kunagi midagi kuulnud? See on ju sama hea nagu panna Coca-Cola nimeks Üks-Väike-Suurte-Mullidega-Kehakarastav-Limonaad-või-Kaljajook. Keenjused :)

Kommentaarid

Populaarsed postitused