Savi Etsi lendav tsirkus AD 2010

22.12.2010. Press on hullumas (vt seotud artiklite arvu). Kesikud kaitses. Oravad rünnakul (peaaegu). President mängus. IRL korjab allkirju. Sotsid tulevad välja ultimaatumiga. ja valimisteni jääb napid 2 kuud. Mida paremat võiks veel tahta strateegiahuvilised mänguteoreetikud, olukorras, kus paar nädalat tagasi oli kõik juba peaaegu, et otsustatud..?

ilmselt seda, et see toimuks ilmsi, mitte unes. sest, kes iganes polnud orkestrant, tegemist on siiani vaieldamatult suurima reality showga eesti mängupoliitikamaastikul. ja sündmuste käigust ette rutates - mitte midagi olulist selle tulemusel ei muutu.

nagu ütles tabavalt Economist, siis poisid, mine korraks sauna, rahunege maha ja näete, et tegelikult polegi nagu midagi juhtunud.

aga.. aga..

1. savisaar küsis venemaalt raha partei jaoks: kuna kapo seda takistas siis keissi pole. küsida võib kõike! (kui poleks takistanud, siis poleks nad suutnud seda tõestada = peaaegu sama seis va KE oleks teinud väga palju suurema kampaania kevadel ja venemaal oleks olnud teoorias suurem võimalus (leverage) eestis läbi KE asju mõjutada)

2. savisaar küsis venemaalt raha kiriku jaoks ja on tunnistanud, et see on kampaaniale kasulik lüke: riigikogu just hiljuti dekriminaliseeris sellised varjatud annetused. poolt olid (mälu järgi) IRL, Reform ja KE.

3. savisaar on venelaste-meelne pätt, kaabakas, reetur jne jne: see on üldtuntud fakt inimeste hulgas, kes teda ei salli. need, kellele ta (ja/või KE) meeldib, meeldib ta endiselt. ja ehk saab veel natuke märtrioreooli juurdegi. kokkuvõttes poolehoidjate poolehoid tugevneb, vastaste vastuseis samuti.

kõik.

loo puänt on muidugi selles, et tegelikult võidavad kõik parteid:
Ilma suhteliselt kulunud (astmelise tulu)maksuteema jms vastandlike teemade tõstatamiseta on Andrus ei-mingit-koostööd-savisaarega Ansipi pooldajad saanud oma vaadetele kinnitust, niisamuti nagu venekeelsed valijad kuulevad omakeelsest pressist taas, kuidas nende peamist juhti tümitatakse.
IRLil on võimalus etendada demokraatia toimimist korjates allkirju ja kiites üldiselt takka mis iganes tundub nende arvates mõttekas oma valijatele, kasutamata siiski liialt karmi väljendust (siiani vist kõige karmim on olnud "ei ole kohane"). St. siiani tundub neil olevat sügavalt savi kogu palaganist.
Sotsidele on sülle kukkunud suurepärane võimalus puudli seisusest välja rabeleda ja mingitki selgroogu näidata. Kas nad seda kaarti kasutavad, on muidugi iseaasi.

aga suures plaanis ei mäleta 9 päeva pärast keegi enam mitte midagi ja räägib hoopis ühest teisest teemast. ja kui mäletabki, siis mitte midagi sellist, mis paneks teda märtsis valimiskasti juures TEISITI valima, kui kuu aega tagasi. küll aga on valijatel üks põhjus juures SAMA moodi valida nagu neil plaanis oli. ja oluline point nr 2: ets tahab olla kindel, et kapo paneks oma kõik kaardid lauale praegu, mitte 2 nädalat enne valimisi. lihtsalt IGAKS JUHUKS. sellest ka selline tungiv soov linte ette mängida.

ps. päris naljakas on vaadata, kuidas KE tegelased mängivad nii häid kui pahasid tegelasi samal ajal (vt näiteks arvamusavalduste autorite nimekirja postimehe lehel.

Kommentaarid

Populaarsed postitused